Pénzügyileg igen kifizetődő lehet hosszú távon a napelem rendszer

Nem mondhatom, hogy ősidők óta foglalkozom pénzügyi tanácsadással, de van már a hátam mögött egy-két sikeres ügy, ahol az én instrukcióimat követve sikerült vállalkozásoknak a profitszerzés útjára lépni. Nincs ebben semmi ördöngösség, semmi hókuszpókusz, egyszerűen csak a józan eszére kell hatni azoknak az embereknek, akik sajnos semmi érzékük nincs ahhoz, hogy hogyan gazdálkodjanak a rendelkezésükre álló forrásokkal, hogyan dolgoztassák úgy a pénzüket, hogy az még többet fialjon. Nemrég más területekre is elkalandoztam, ugyanis nagyon elkezdtek érdekelni a megújuló energiaforrások. Hatalmas lehetőséget látok bennük, hiszen egyre szaporodnak a napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás. Márpedig ha sikeres beruházást szeretnénk, akkor a megtérülés a dolog nyitja.

El kellett telnie egy kis időnek ahhoz, hogy rájöjjek: nem feltétlenül csak olyan vállalkozásokra, befektetőkre kell koncentrálni, akik gyorsan szeretnék kamatostul visszakapni az invesztált pénzüket, mert ezek rendszerint nyerészkedő, kisstílű alakok, akiknek csak azért kellek, hogy tippeket adjak, meg hogy hivatkozni tudjanak rám, amikor esetleg felelősségre vonják őket. Ezt távolról sem tartom erkölcsös viselkedésnek, éppen ezért az első néhány ilyen eset után úgy döntöttem, hogy a hasonló ügyeket nem vállalom el, még akkor sem, ha jobb pénzt fizetnek. A hosszú távú nyugalmat nem pótolja a pillanatnyi vagyon. Mert elkölthetetlen mennyiségű pénz nincs, viszont az időmet és az energiámat, amit ezekbe az alantas ügyekbe öltem, soha nem fogom visszakapni. Úgyhogy olyan ügyfeleket kezdtem el keresni és elvállalni, akiknek hosszú távú, értelmes és megvalósítható céljai vannak. Többek között így találtam meg a megújuló energiaforrásokat, ezen belül is a napenergiát, ami nem csak vállalkozások, hanem magánszemélyek számára is egy remek befektetési lehetőség. Általában az első, amit ajánlok, azok a napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás, de előfordul, hogy egy-egy módosabb személy, befektető, vállalkozás nem szeretne ilyesmivel foglalkozni, vagy ha igen, akkor nem pályázat útján, hanem önerőből finanszírozza. Természetesen mindenkinek a maga dolga, hogy mit kezd a tőkéjével, de akik mégis úgy döntenek, hogy pályáznak, azokat teljes vállszélességgel szoktam támogatni.

Napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás

Mivel a napelem rendszerek már viszonylag alacsony áron elérhetőek, például a tíz évvel ezelőtti árakhoz képest sokkal kedvezőbben, így az olyanok számára is elérhető, akiknek mondjuk nem áll rendelkezésére akkora összeg, hogy mondjuk ingatlanba vagy vállalkozásba fektessék, de szeretnének valami hasznot hajtani belőle. Mivel a fotovoltaikus rendszerek kimondottan beleesnek ebbe a kategóriába, így melegen szoktam ajánlani őket. Egyrészt azért jók, mert lényegesen környezetkímélőbbek, mint a gázzal vagy egyéb fosszilis tüzelőanyaggal való fűtés, másrészt pedig 8-10 éven, tehát belátható időn belül visszahozzák az árukat. A kétirányú mérőórának köszönhetően amikor nincs áramfogyasztás, tehát napközben, mikor az otthoniak elvannak, a rendszer tudja a hálózatba táplálni a megtermelt energiát, így többletet létrehozva, amit azután a tulajdonos lefogyaszthat. Nagyszerű kis adok-kapok rendszer, ami drasztikusan csökkenti a villamosenergia költségeket. Egy olyan háztartás számára, ahol jók az adottságok és csak az esti idősávban van fogyasztás, ennél jobb befektetést nem is igen tudnék ajánlani.

Ha pedig valaki nem szeretne vagy nem tud annyi önerőt ilyen távon nélkülözni, azok számára a napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás kimondottan előnyösek, ugyanis így visszaigényelhető a ráfordított összeg jelentős része, tehát még kisebb a kockázatvállalás. Elég sokan vannak ilyen helyzetben, tehát ezek a pályázatok és támogatások nekik mindenképpen jól jönnek. Nem szeretnék hősként vagy természetvédőként tetszelegni, de azért az jó érzéssel tölt el, ha valakik hálásak, mert ilyen jól megtérülő beruházáshoz adtam nekik tanácsot.