Megéri jó minőségű olajszűrőt használni

Nagyon csúnya balesetben volt részem a minap: hosszú ideje elmulasztottam az olajszűrőm cseréjét, ami tulajdonképpen az autómotor halálához vezetett. Most kereshetek új motort és javíttathatom meg a járgányt, ami mondanom sem kell, nem elég, hogy nem várt kiadás, de ráadásul még elég tetemes összeg is…

Ne járjatok úgy, mint én! Tanuljatok a hibámból, és fordítsatok nagy figyelmet az olajszűrőtök rendszeres tisztítására és, szükség esetén, a cseréjére!

Miért is fontos mindez?

Nos, a járó motorban a mozgó alkatrészek egymással érintkezhetnek, a súrlódó felületek pedig kopni kezdenek, felmelegszenek. Ezzel idáig valószínűleg mindegyikőnk tisztában van, hiszen ezért használunk kenőanyagot, olajat az autóban: hogy a benti hőmérsékletet csökkentse, és hogy csúszós filmréteget képezzen az érintkező alkatrészek között, megakadályozva vagy minimalizálva azok összedörzsölődését.

Azzal viszont talán kevesebben vagyunk tisztában, hogy a súrlódás melléktermékeként különböző fém szemcsék juthatnak a védelmet nyújtó olajba. Hogy a fém részecskék ne juthassanak messzire a folyékony olajban, olajszűrőt használunk, csakhogy az olajszűrő sem képes végtelen mennyiségű mellékterméket felfogni – egy idő után telítődik, ekkor válik akuttá a tisztítása vagy a cseréje.

S hogy mit érdemes az autó épsége érdekében használnunk?

Újabban a Mann-Hummel autócsoport termékeivel kísérletezem. A Mann-Filter olajszűrők piacvezetőek a szűrők terén, igen megbízható termékeik vannak. Az olajszűrőik képesek a káros anyagokat elválasztani és kiszűrni az egészségre nem ártalmas anyagoktól, így nem csak az autónk, de a saját egészségünket is védik. A kedvencem a biofunkcionális utastér szűrő, amely véd a pollenektől, a forgalomgőzből beáramló káros anyagoktól, de még az olajszűrőben megbúvó és gyarapodásnak induló baktériumokkal szemben is hatásos! Ráadásul számos autómárkához kompatibilis, így nyugodtan használható többek között BMW, Citroen, Daewoo, Chevrolet, Ford, Peugeot, Renault, Opel, és a General Motors autócsoport járműveihez is.

Egy szó, mint száz: az olajszűrő ellenőrzése és karbantartása rendkívül fontos, mind az autód, mind a saját egészséged megőrzése érdekében. Hidd el, jóval kifizetődőbb a karbantartásra és a megelőzésre fordítanod a megtakarításodat, mintsem egy komplett felújításra.