Az egész családnak csodás élmény a balatoni horgászat

Volt egy nehezebb időszak a szüleim számára az anyagiak terén, amikor sok kiadásuk volt, a fizetésüket csökkentették és a munkahelyek helyzete is bizonytalan volt. Abban a periódusban apukám felhagyott a nagy szenvedélyével, a horgászattal is, mert a horgászengedély és a felszerelés, haltáp sem a legolcsóbb mulatságok közé tartozik. A munkahelyi veszélyek és az anyagi nehézségekkel teli időszak szerencsére már elmúlt, most sokkal jobb kilátásokkal bírnak. Így megbeszéltük a családdal, hogy apa a szülinapjára idén horgászengedélyt fog kapni. A horgászengedély kiváltása manapság egyébként egy elég bonyolult folyamat, amit magának a horgászni kívánó személynek kell elvégeznie, úgyhogy ez az ajándék abból állt, hogy egy borítékba beletettük a szükséges összeget, majd ráírtuk, hogy milyen céllal kapja. Nem tudta és nem is akarta leplezni az örömét, amikor kinyitotta a borítékot és az első meglepetés után, amit a pénz látványa okozott, mosolyra húzódott az szája, amikor elolvasta az üzenetet. Olyan régen nem horgászott már, hogy szinte már teljesen le is mondott erről a hobbiról csak azért, hogy a megmaradó pénzt inkább a családjára tudja költeni. De mindannyian egyetértettünk abban, hogy most már neki is kijár egy kis kikapcsolódás a horgászbot mellett.

Nyár közepén van apa születésnapja, úgyhogy még épp időben ki tudta váltani az engedélyt, és már mehetett is a kedvenc tavaihoz szép napsütésben vagy épp a kora esti, naplementés órákban, amikor már nem perzsel úgy a nap. A közelünkben van is pár tó, az egyik a Velencei-tó, ahol kiváló horgászhelyek vannak, aki pedig nem a halak miatt érkezik, az is tökéletesen ki tud kapcsolódni egy pihentető napozás vagy strandolás által. Mi is így tettünk, amikor apa először ment idén horgászni a friss engedélyével. Egy hétvégén lementünk családostul a Velencei-tóra és amíg apa horgászott, mi a vízben lubickoltunk, aztán egy finom lángost is ettünk együtt. Ezen a nyáron még nem voltunk együtt több napos nyaraláson a családdal, de minden évben beiktatunk egy-egy ilyen alkalmat, amikor együtt elutazunk egy szép helyre, ahol lehet kirándulni és különböző látnivalókat nézegetni, és eltöltünk ott három-négy napot. Idén most a Balatonra esett a választásunk, mert eddig mindig csak egy-egy napra látogattunk le a magyar tengerhez vagy épp Tihanyba, de így nem volt olyan sok időnk körülnézni más szép városokban, tájakon.

A Balaton pont egy olyan hely, ahol az egész család talál magának elfoglaltságot, szórakozási lehetőséget, legyen az felnőtt, tini vagy gyerek. Ki ne szeretne a kékesen csillogó, szinte végtelennek tűnő tóban lubickolni, amit olyan gyönyörű hegyek, dombok vesznek körül? Vagy épp kirándulni a Badacsonyban, fagyizni vagy hekket enni a parton, éjjel pedig táncolni valamelyik buliban a sétányon? Minden korosztály megtalálja a neki való lehetőségeket. Természetesen a horgászathoz is számos helyszínt találunk itt, mi mindenképpen egy ilyen helyre fogunk ellátogatni. Nézegettem is a programlehetőségeket a neten, hogy mégis milyen különleges programmal tudnánk még jobban feldobni az utazásunkat. Találtam egy céget, akiknek Siófokon van a központi kikötőjük, ahonnan egész szezonban lehet vitorlás hajókat bérelni. Többféle szolgáltatás közül lehet választani, valamint különböző úti célú és időtartamú vitorlás kirándulásokra és egyéb programokra lehet jelentkezni. A balatonpro.hu/balatoni-horgaszat/ linken ráadásul arra is rábukkantam, hogy balatoni horgászatokat is szerveznek, ahol vitorlás hajóról folyhat a pecázás. Itt olvastam ezen az oldalon, hogy körülményessé vált megtalálni a balatoni horgászhelyeket az utóbbi időben, mert sokat körülépítettek privát strandokkal és szállodákkal. Emiatt nagyszerű lehetőséget ad a vitorlás hajóról vagy etetett hellyel rendelkező stégekről történő horgászás.

A BalatonPro célja ezzel a programmal, ahogy a balatonpro.hu/balatoni-horgaszat/ oldalon olvashatjuk, hogy egy nyugalmas és halakkal teli helyet szolgáltassanak a Balatonra utazó horgászok számára. A hat darab vitorlás hajójukkal nagyjából negyven embernek tudnak horgászatot biztosítani. Ezen kívül akár horgászversenyeket is le tudnak bonyolítani. A változatos programoknak, csomagoknak és szolgáltatásoknak köszönhetően nemcsak a horgásznak, de akár az egész családjának remek szórakozást nyújthat ez az opció. Jó pont, hogy időjárás-garanciát is nyújtanak, tehát rossz idő esetén a lefoglalt időpont helyett kapunk egy újat. Ötféle csomag közül lehet választani. Az éjszakai süllőhorgászatba beletartozik egy 6-10 fős vitorlás hajó bérlése, welcome ital és további opcionális italcsomagok, professzionális halradar, mentett akadók és bevált helyek bemutatása, horgászcsali, mindez egy tapasztalt túravezető segítségével. A következő a nappali balinozás a kék vízben nevet viseli. Ez a csomag tartalmaz korlátlan ásványvíz-fogyasztást, 6-10 fős vitorláshajót, halradart és szintén egy tapasztalt túravezetőt. Ebbe a programba beletartozik egy fürdőzés is a tó közepén. A kősüllőzés egy 4 órás horgászat bevált műcsalik használatával, professzionális halradarral és frissítő italokkal. A pontyhorgászat opcióban lehet választani aközül, hogy stégről vagy hajóról szeretnénk horgászni. A cégnél bérelhetünk eszközöket is: halradarokat különböző méretben és tudásban, profi horgászbotokat, elektromos csónakmotorokat és horgászcsónakokat. Van egy háromnapos süllőhorgászat, aminek során a hajón is lehet aludni, napközben pedig a környékbeli városok éttermeibe látogatni.

Felvetettem a családomnak az ötletet, hogy ha akarnak, akár egy ilyen közös horgászattal egybekötött vitorlázáson is részt vehetünk családilag. Nem kell kötelezően mindenkinek horgásznia, mi csak nézelődünk, élvezzük a vitorlázást és a frissítő italokat, aztán csobbanunk egyet a Balaton közepén. Ebben mindenki látott fantáziát, úgyhogy apa felhívta a céget a pontos ajánlatokkal és a részletekkel kapcsolatban. Így végül a “Nappali balinozás a kék vízben” nevezetű csomagra esett a választásunk. Ez egy főként délelőtti program: 8:30-kor találkozik a csapat a kikötőben, 9:00-kor hajózunk ki és megkezdődik a horgászat, 12:30-kor jön el a fürdőzés ideje, majd 14:00-kor visszatérünk a kikötőbe. Nagyon izgalmasan hangzott, mindenki várva várta a kirándulást. Én még sosem vitorláztam, egyáltalán akármilyen hajón is elég régen utaztam már, úgyhogy nagyon izgatott voltam. El is jött nemsoká az utazás napja. Siófokon foglaltunk szállást, az első napon itt néztünk körül, strandoltunk, megnéztük a látnivalókat. A második napon vettünk részt a vitorlás horgászaton. Kicsit izgultam, mert elsőre szokatlan volt a vitorlás hajóval szelni a hullámokat, de hamar elmúlt az aggodalmam és teljes mértékig tudtam élvezni a kirándulást. Apa sok halat fogott, úgyhogy ő is sikerélménnyel zárta az eseményt. Fürdőzni is teljesen más volt így, mint a sekély vízben a tömegben. A környezet is gyönyörű volt, teljesen kikapcsolta az agyamat.

Az egész család nagyon élvezte ezt a vitorlás hajós kiruccanást, úgyhogy bátran ajánljuk a balatonpro.hu-t mindenkinek. Horgászok figyelmébe ajánlom még egyszer ezt a linket, ahol én találtam a programot: balatonpro.hu/balatoni-horgaszat/. A programok valamennyire személyre is szabhatók, valamint különböző felszereléseket is bérelhetünk, úgyhogy mindenképpen érdemes felhívni az ügyfélszolgálatot, aki érdeklődik a dolog iránt. A nyaralásunk maradék másfél napja is kitűnő volt, nagyon jókat kirándultunk, sétáltunk a falvakban, strandoltunk és persze napoztunk is, a napot pedig mindig egy kártyapartival zártuk a szálláson.