Fogászat és a pénzügyek

Világ életemben nagyon takarékosnak tartottam magam, mindig odafigyelek arra, hogy mire költöm el a pénzem. A szüleim is erre tanítottak, mert gyerekkoromban igen szűkös körülmények között éltünk. Meg kellett tanulnunk, hogy csak a legfontosabb dolgokra költsük el a pénzt, és a felesleges kiadásokat pedig mellőzzük. Már amikor a saját keresetemből éltem, ezek az élmények akkor is elkísértek. Elég jól kerestem a munkahelyemen, így nem kellett aggódnom amiatt, hogy fenn tudom-e tartani magam vagy más segítségére szorulok. A felnőttkori barátaim kinevették mindig is a zsugoriságomat, mert nem tudták, gyerekkoromban milyen szűkös büdzsén éltünk. Később megtanulták, hogy nem szeretem csak úgy elszórni a pénzem bármire, így békén hagytak.

Így voltam ezzel akkor is, amikor éreztem, hogy kezd fájni a fogam. Nagyon nem örültem neki, mert korábbi tapasztalataimból tudtam, hogy egy fogászati kezelés nagyon költséges tud lenni. Legalább is így volt ez azon a fogászaton, ahová eddig jártam, ráadásul sose voltam teljesen elégedett az eredménnyel, csak kidobott pénznek éreztem a dolgot. Ekkor ajánlotta az egyik ismerősöm, hogy írjam be a keresőbe, hogy bio fogászat Budapest, és az első találat lesz az a hely, ahová ő is jár a fájós fogaival. Nem tudta a nevét pontosan, ezért adta meg úgy, ahogyan ő rátalált. Azt mondta, hogy az összes fogorvosi rendelő között ez volt az, ami ár – érték arányban a legmegfelelőbb volt.

Elmondása szerint nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre. Ez a hozzáállás nekem nagyon szimpatikus volt, mert én is ezen a véleményen vagyok. Jobb megelőzni a bajt, mint a már meglévőt orvosolni. Úgy döntöttem, elolvasom a weboldalukat, és kicsit informálódok az általuk nyújtott szolgáltatásokról. Nagyon tetszett az, ahogyan nyilatkoztak a magán- és állami fogászati rendelésekről. Azt hiszem, nem megszokott az a jelenség, hogy valaki ilyet mondjon, hogy egy fog betömése nem egy nagy tudomány, és nincs nagy különbség a körzeti rendelők és a magánrendelők között. Az emberek általában azért választják az ún. “maszek” rendeléseket, mert ott rövidebb idő alatt lehet időpontot kapni fogászati kezelésre.

Olvastam, hogy annak ellenére, hogy ingyenesen lehet igénybe venni a szűrővizsgálatokat, a magyar emberek nem szívesen teszik ezt meg. Sokszor elbagatellizálják azokat a tüneteket, amelyeket a tükörben még nem lehet észrevenni. Azonban a szakemberek sok év fogorvosi egyetem után meg tudják állapítani, hogy szükséges – e a kezelés vagy sem. Azt hiszem, az is ok lehet, hogy az emberek nagy részének van valami traumatikus élménye egy fogászati látogatással kapcsolatban. Nekem például az volt a személyes borzalmas élményem, amikor egy iskolai fogászati ellenőrzés alkalmával a fogorvos gumikesztyű nélkül kezdett el nyúlkálni a számban. Na már most tudni kell, hogy én erre rendkívül érzékeny vagyok, így azt hiszem, nem is kell ecsetelnem, mennyire kényelmetlenül éreztem magam. Szintén ezen alkalommal betömték egy fogam, de mindenféle érzéstelenítés és figyelmeztetés nélkül. A kezelés alatt a fogorvos és az asszisztense úgy beszélgettek a fejem fölött a vasárnapi ebédről, mintha ott sem lennék.

Remélem, hogy a sok rossz élmény után megtaláltam az ismerősöm által azt a rendelőt, ahol olyan szolgáltatást kapok majd, amit eddig is elvártam volna.