Megéri napelemekbe fektetni

Tegnap beültem a kedvenc éttermembe és együtt vacsoráztam a nagybátyámmal, Alberttel. Szinte minden héten találkozunk, mivel nagyon szeretek vele beszélgetni, mindig nagyon jó tanácsokat ad nekem. Albert bácsit egy pénzügyi zseninek tartom. A család nagyon szegény volt, nem volt semmilyük egy rozoga házon kívül, azonban a nagybátyám ki tudott törni a nyomorból. Mára megszámlálhatatlan a vagyona, mindent elért, amit csak el lehetett.

A történetei alapján úgy képzelem, hogy egy rendkívül jóvágású, udvarias fiatalember volt, aki mindenkivel megtalálta a közös hangot. Suhancként egyedül beköltözött a fővárosba és hamar felkapaszkodott az előkelő körökbe. Senki nem tudta, hogy honnan, milyen körülmények közül érkezett. Na, nem azért mert valaha is titkolta volna a családi hátterét, a származását, hanem azért, mert egyszerűen nem hitték el a sztoriját. Sosem járt főiskolára, mégis sokkal többet tudott, mint a képzett, jó családból való társai. Elképesztően talpraesett, okos ember, akire mindenki számíthatott és még a mai napig is számíthat.

A családról sosem feledkezett meg, minden téren támogatta a szüleit, a testvéreit. Sokat segített nekünk is, sok szerencsés pénzügyi tanácsot köszönhetünk neki. Mindig tudta, hogy hogyan lehet egyszerűen pénzt szerezni, mibe kell azt fektetni és mire érdemes költeni. Sosem verte a pénzt, a legkisebb összegeket is megbecsülte.

Az öreg már jócskán benne van a nyolcvanas éveiben, de még mindig elképesztően tájékozott. Emiatt a mai napig minden pénzügyi befektetésem előtt kikérem a véleményét, hiszen ő sosem téved. A jóváhagyása nélkül nem merek semmibe belevágni, félek, hogy mellé nyúlok.

A tegnapi vacsoránál a napelem rendszerekről kérdeztem a véleményét. Fontos számomra a környezetkímélés, mindemellett a modern energiatermelésbe való anyagi fektetést megtérülőnek találom. A konkrét elhatározás előtt azonban elengedhetetlennek gondoltam, hogy a témában kikérjem Albert bácsi megkérdőjelezhetetlen véleményét.

A vacsora előtt egy kicsit elbizonytalanodtam, attól tartottam, hogy a nagybátyám az effajta modern energiatermelési témákban már nincs otthon. Később azonban rá kellett jönnöm, hogy ebben is nagyot tévedtem, az öreg még mindig a toppon van.

A szokásos körök után gyorsan felvázoltam Albert bácsinak az ötletemet. Nem akartam sokáig húzni az időt, mivel nagyon kíváncsi voltam, hogy mit fog szólni. A nagybátyámnak ismét sikerült meglepnie, hiszen teljes mértékben tisztában van a napelem rendszerek működésével, megtérülésével, kivitelezésével. Sokkal jobban otthon van a témában, mint én magam, pedig én sokat olvastam már róla, mielőtt elhatároztam, hogy belevágok a dologba.

Albert egyből ajánlott is egy kivitelezőt, akiknek a munkájával biztos, hogy meg leszek elégedve. A nagybátyám a cégről minden lényeges információt tud, mindennel képben van. A nagybácsim azt mondta, hogy az 5 kw napelemes rendszer ár részleteivel ne foglalkozzak, hiszen úgyis megtérül a beruházás. Arra is felhívta a figyelmemet, hogy anyagilag csak a jól megtervezett napelem rendszer éri meg, tehát mindenképp a napelemrendszer.info weboldalon elérhető céget válasszam. A jó minőségű napelem rendszerhez szükségesek a minőségi alkatrészek, valamint a hibátlan kivitelezés. Az olcsó gyártmányú napelem rendszerek jóval rosszabb teljesítménnyel bírnak, mint a drágább társaik. Az Albert által ajánlott vállalat japán technológiával dolgozik, ami már elegendő garancia a kifogástalan minőségre.  A rosszul felszerelt napelemek, lehetnek akármilyen jó minőségűek, nem lesznek majd igazán hatékonyak, tehát a kivitelezőn is nagyon sok múlik.

A korrekt szakember legelőször kimegy a helyszínre és felméri a terepet. Erre főként azért van szükség, mivel ahhoz, hogy a napelem rendszer telepíthető legyen, a tetőszerkezet sok kikötésnek meg kell, hogy feleljen. A tetőnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat, megfelelő, délkeleti vagy délnyugati tájolású kell, hogy legyen, valamint a tető dőlésszöge is sokat számít. Mindezek mellett arra is kell figyelni, hogy semmi ne vessen árnyékot a tetőre, valamint az elektromos rákötési pontok elhelyezkedése is sokat számít. Akkor sem kell azonban teljesen elkeseredni, ha ezeknek a kikötéseknek nem tud megfelelni a házunk tetőszerkezete, ugyanis a napelemeket akár a melléképületek tetejére, vagy a földön található állványra is fel lehet szerelni. Remélem, hogy az én házam adottságai megfelelők, mivel legszívesebben ott látnám a napelemeket.

A vacsora után egyből felkerestem a napelemrendszer.info internetes oldalt, ahol három személy történetén keresztül kerül bemutatásra a fotovoltaikus rendszer kivitelezése, megtérülése és tervezése. A valós történetek által közelebbről megismerhető, hogy milyen előnyökkel járhat a rendszer kiépítése, illetve milyen problémák jöhetnek szóba a kivitelezés során. Az említett személyek valóban a cég ügyfelei, így a valós tapasztalataikról, meglátásaikról tudtak beszámolni.

Ismerjük a reklám világát, senki nem szeretné a saját cégét rossz fényben feltüntetni, így természetesen a napelemrendszer.info weboldalon is főként pozitív jelzőket használnak a vállalatra. De nagyon tetszett, hogy a példaként felhozott személyek egy-egy negatív pontra is rávilágítottak. Ezáltal azt az érzést keltették bennem, mint olvasóban, hogy a sztorik eredetik, hogy a weboldal szerkesztői nem csak fényezni szeretnék a céget, hanem a konkrétumokat ismertetik. Ezek a személyes történetek csak megerősítettek az elhatározásomban: napelem rendszerbe fogom fektetni a pénzem. A céget pedig eszemben sincs megkérdőjelezni, hiszen Albert biztos nem ajánlott volna olyan kivitelezőt, akiknek a szakértelmében nem teljesen biztos. Bár nem említette, hogy honnan ismeri őket. Az öreget sok rejtély övezi.

Az említett internetes oldalról az 5 kw napelemes rendszer árát nem sikerült megtudnom, mivel ahhoz árajánlatkérő űrlapot kell kitölteni. Gondolom, erre azért van szükség, mivel minden esetben más, személyre szabott összeget határoznak meg, hiszen az űrlapban az éves áramfogyasztást is meg kell adni. Az űrlapot már kitöltöttem. A válaszra még várok, azonban nem gondolom, hogy igazán sokat fogja befolyásolni a döntésemet, ugyanis Albert bácsi azt tanácsolta, hogy az árakkal ne foglalkozzak. Fölösleges lenne, azon bánkódjak, hogy mennyi pénzem megy rá a napelemekre, ha az összeg meg fog térülni, sőt még plusz pénzt is fogok keresni rajta.

Az internetes oldalról kiderült, hogy a napelemek ára kb. tíz éven belül térül meg, tehát az oldal szerkesztői szerint is a környezetkímélés mellett valóban jó befektetés vállhat belőle. Ez a tíz év elég hosszú idő, azonban a ma felszerelt napelemek akár unokáinknak is termelhetik még az energiát, tehát ez egy hosszútávú befektetés. Én az ilyen beruházásokban hiszek igazán.

Nem sok tehetségem van a pénzügyekhez, azonban jó, hogy legalább tisztában vagyok ezzel és tudom, hogy kitől kell tanácsot kérnem. A kockázatoktól nem félek, ugyanis az a meggyőződésem, hogy rizikó nélkül nincs nyereség sem. Várom már, hogy napelemekkel legyen tele a házam tetőszerkezete, hiszen a károsanyag-kibocsátás csökkentése a szívügyem, főként, ha megtérülő az invesztíció.