Pénzügyi megoldás: fektess okosórába

Üdvözletem, kedves olvasóm! Gulyás Erika vagyok. Jelenleg pénzügyi tanácsadóként dolgozom. És sajnos tapasztalom, hogy egyre több ember nem tudja beosztani a pénzét. Már a hónap elején elköltik a fizetést, nagy lábon élnek, mi pedig csak nézzük, hogy ez meg hogy lehetséges. Már a fiatalok körében elterjedt ez a fajta pénzzavar. Sok fiatal épphogy elvégzi az egyetemet, vagy egy szakmát, beáll a munkaerőpiacra, és az egész fizetését ellubickolja. Élvezi, hogy végre márkás ruhákat vehet, eljárhat munka után bulizni, a haverokkal pörögni, albérletbe megy ami persze elég drága, bevásárol, de felét meg se eszi, stb. tehát pazarol. És ha most nem tud félretenni, akkor mi lesz később? Mi lesz, ha jön a gyerek? Vagy a gyerekek?

Persze az ilyen fajta problémákra sok taktika van, én mégis a legegyszerűbbet fogom elmondani nektek. Ez pedig nem más, mint a cetlizés, vagy listázás. Mindössze írni kell egy listát, hogy mire mennyit költünk,, vagyis akarunk köteni, és utána már sokkal egyszerűbb lesz. 

A listát azokkal a dolgokkal kezdjük, amit feltétlen szükséges minden hónapban kifizetni. Ilyen a lakbér/hitel és a rezsi. Ez általában egy fix összeg, és bár a rezsi is változhat, azért egy körülbelüli átlagot mi is le tudunk vonni. Aztán a kajapénz. Itt nem kell sajnálni a minőségi alapanyagokra a pénzt, viszont próbáljunk meg főzni, vagy olyan helyről rendelni, ahonnan egészséges és változatos ételeket készítenek, valamint amit a pénztárcánk is megenged. Aztán pedig külön összeírni a tisztálkodó és takarító szereket, ruházkodásra is félre tenni, valamint kiírni, hogy mire gyűjtök. És arra is elhatározni, hogy mennyit teszek félre. Ja, és az útiköltségről se feledkezzünk meg!

Ezt a tanácsot adtam Beninek, az unokatestvéremnek is, aki e tanács következtében már az első hónap végén meg tudta venni a számára áhított okosórát. És hogy hogyan? Először is, nem a legdrágább boltba ment be, hanem el kezdett keresgélni a neten. Olyan oldalakat keresett, ahol nagy a választék, hogy össze tudja hasonlítani az árakat. Így talált rá az ajandek.varazslo.hu oldalra. Ott egy cikk is volt a okos órákról, ami még számára is hasznosnak bizonyult. Mert az okosóra mindenkinek való. Gyerekeknek, felnőttek, üzletembereknek anyukáknak, egyszóval bárkinek jól jön. Egy okosóra segítségével könnyen leszokhatunk a telefon-függőségünkről is, hiszen egy okosórán csak azokat a funkciókat használjuk, amelyek tényleg szükségesek. Például lépés számláló, hívás fogadás, sms írás, pulzusmérés, ezek tényleg hasznosan és esetleg rábírnak a mozgásra is.

Az egyik bekezdésnél arról is olvashatunk, hogy mire figyeljünk okosóra vásárlásnál. Ha magunknak vesszük, akkor könnyebb dolgunk van, Beninek is könnyebb dolga volt, hiszen egyértelműen el tudta dönteni, hogy mire van igénye. Utána jöhet az, hogy milyen design passzol hozzá és a ruhatárához. Ha például sportoláshoz szeretnénk használni, akkor olyat válasszunk, amelyen fitness funkciók is fellelhetők. Ha például fontos üzletemberek vagyunk, akkor pedig válasszunk egy elegánsabb okosórát, amely hívásfogadásra is alkalmas és passzol a zakónkhoz. Időseknek pedig olyan okosóra a megfelelő, amely jó esetben segítséghívó funkcióval is rendelkezik.

Beni ezen tippek segítségével már célirányosan tudott keresni a találatok közül. Hamar rátalált a Safako SWP60 GPS okosórára, amit köszönhetően a listázásnak már az első hónapban meg tudott venni magának. Ebben a típusban van lépésszámláló,  pulzusmérő funkció, alvás monitorozás,  elégetett kalória mérő, valamint üzenet és hívás emlékeztető funkció. Ezenfelül pedig vízálló is maga az óra. Szép, szolid fekete színnel rendelkezik, jó minőségű, és funkciójában is tökéletesen megfelel Beninek. Egy különleges akció keretében 27 ezer forint helyett csak 20 ezer volt, és ingyenes a szállítás. Hát persze, hogy Beni azonnal lecsapott rá!

Két nap múlva meg is érkezett rá a csomag. El se hitte, hogy azért a pénzért, amit minden hónapba elherdált, most egy ilyen jó okosórát szerzett. Nagy gratuláció Beninek!